| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Teski KD Krim

Pridružen/-a: 17 Okt 2005 22:22 Prispevkov: 1218 Kraj: Solkan, Grosuplje & še kje...
|
Objavljeno: 12 Mar, 2007 9:54 Naslov sporočila: |
|
|
|
| Jaz nisem delala z vlečko ampak kar s hranco na čim manjšo razdaljo, ki jo potem povečuješ. Npr. košček vampa pod korak, ki sem ga napravila in nato pod naslednji, itd... Zelo majhni koraki. Vampe pohodim. Potem pa kak korak priboljšek izpustiš in tako naprej, ko pes napreduje. |
|
| Nazaj na vrh |
|
|
hoj KVRP Kranj

Pridružen/-a: 07 Okt 2005 14:26 Prispevkov: 1231 Kraj: Ljubljana&Piran
|
Objavljeno: 12 Mar, 2007 14:10 Naslov sporočila: |
|
|
|
Kako pa je z mešanjem disciplin: ko se kuža uči sledenja, ali je prav, da se dela izmenično tudi IPO (z visokim nosom), ali raje samo sledenje? Kaj če ga kompletno zmedem, če delam za vikend sled, med tednom pa IPO?
Sicer pa res skoraj ne morem verjet - dobro leto nazaj (ali dve? ) nama je Privesek pokazal, kako se navaja kuža na sled s hrenovko v stopinjah in mlekom na podplatih; potem skoraj da nisva več poskusila (skupaj ene 3x, čisto na kratko, ko ga je kaj bolelo in ni smel tekat); zdaj po po drugi vaji z vlečko z vampi že kar dela samo na stopinje Saj najbrž se mu je samo posrečilo in naslednjič ne bo več vedel, za kaj gre
Delava dalje še par mesecev, potem se začneva ubadat s predmeti  _________________ hoj |
|
| Nazaj na vrh |
|
|
Mici KD Krim

Pridružen/-a: 15 Okt 2005 20:50 Prispevkov: 506
|
Objavljeno: 12 Mar, 2007 15:11 Naslov sporočila: |
|
|
|
| Samo nakazovanje predmetov lahko delaš čisto posebej, doma in na sprehodih. |
|
| Nazaj na vrh |
|
|
hoj KVRP Kranj

|
Objavljeno: 13 Mar, 2007 15:04 Naslov sporočila: |
|
|
|
Kaj pa priporočaš:
da predmet prinese, da se uleže/vsede/stoji pred njim, ...?
Razlogi?
Ali bi utegnil imeti kuža problem, če ga prinese - bodisi zaradi želje po igranju, ali bi mogoče lahko (verjetno bolj jaz, kot on ) 'pozabil', kje se sled nadaljuje, če bi se s predmetom v gobcu vračal k meni? _________________ hoj |
|
| Nazaj na vrh |
|
|
Privesek DVRPS

Pridružen/-a: 15 Dec 2005 13:50 Prispevkov: 269
|
Objavljeno: 14 Mar, 2007 12:03 Naslov sporočila: |
|
|
|
Ce si se odlocila za prinasanje: ker si sele sredi ucenja, naj te ne skrbi, ce ti pes prinasa predmete in se z njimi potem hoce igrati. Pravilne poze oziroma mesanja sledi z poslusnostjo(vaja prinesi)se lahko gres kasneje. Pes pa sledi ne pozabi (se posebej ce so vampi v akciji) _________________ Vcasih se pocutim kot privesek |
|
| Nazaj na vrh |
|
|
hoj KVRP Kranj

|
Objavljeno: 17 Mar, 2007 17:42 Naslov sporočila: |
|
|
|
Ja no, sej najbrž spet prehitevam , pa tudi ni ravno tako enostavno, kot je izgledalo zadnjič (čeprav je bila že zadnjič kakšna sled brez vampov ):
danes je najprej mislil, da je zaključil že s prvim predmetom, potem je pa malo sledil in malo vohljal druge zanimivosti...
Saj mogoče ima tudi on probleme z vremenom (je bolj po meni, zaspan ob spremembah ) ... ...
ali z žejo ... ...???...
Pa kar hitro je že dobil markerja v nos, in potem ni zastopil, zakaj naj bi še vedno nos v sled tiščal
Bo le treba pustit času čas; pa preštudirat, kako se bo veter obračal od takrat, ko sled položiš do takrat, ko kuža sledi ...
pa še kakšno posodo z vampi pripravit za po koncu igranja z markerjem  _________________ hoj |
|
| Nazaj na vrh |
|
|
lurko KD Ljubljana

Pridružen/-a: 07 Okt 2005 20:21 Prispevkov: 3930 Kraj: kamor me pot zanese
|
Objavljeno: 23 Apr, 2007 10:02 Naslov sporočila: |
|
|
|
Na izptih na Danskem sta dva vodnika opravljala tudi izpit IRP-SL B (RH F B). Sled je dolga 2000 korakov, 7 kljuk, od tega ena v polkrogu in dva ostra kota, 7 predmetov, na koncu seveda oseba.
Psica (rottweiler) je imela na prvi kljuki težave in ni našla nadaljevanja sledi. Teren je bil težak - suha zemlja, povedali pa so da je prej tam stala voda dalj časa.
Pes (border collie) pa je dobro sledil, nekaj težav je imel pri vhodu v polkrog, pa na tretji kljuki, ker je pihal močan veter v hrbet in mu je sled odnašalo na pot. Na ostrih kljukah ni imel težav. Nakazal je vse predmete, le oblajanje na koncu ni bilo intenzivno.
Hojka, kako pa vidva z Žimotom napredujeta! _________________ "Kdor premaga druge je močan, kdor premaga sebe je mogočen. Kdor je zadovoljen s svojo usodo je bogat" Lao Ce
............................
a je to men' hobi? |
|
| Nazaj na vrh |
|
|
hoj KVRP Kranj

|
Objavljeno: 23 Apr, 2007 12:02 Naslov sporočila: |
|
|
|
Napredujeva bolj malo, ker je trening preveč sporadičen , kar je menda osnovna napaka: sled naj bi se treniralo vsaj 5x na teden po 1 - 3 sledi dnevno (tako Kanadčani). Pa tudi sicer ga (kot vedno) malo lomiva (oz jaz ga lomim), ker mu postavljam prehitro prevelike zahteve .
Sva pri ca 500 korakov dolgih sledeh, do 2 predmeta (pa še nedodelana), z 2 - 3 kljukami in načeloma markerjem , včasih tudi hrano na koncu, po možnosti vsaj pol ure staro. Pa zadnjih 10-20 metrov pred markerjem ga spustim, če ga dobi direktno v nos (torej poskušamo preračunati smer vetra ob iskanju v času postavitve sledi, da bi potem pihalo psu v hrbet ).
Kako pa so na Danskem ocenjevali, je bil predpisan klasični 'tracking' (z nosom v vsako stopinjo) ali je dovoljen 'trailing', ko tečeš za psom, ki ima nos nad sledjo? _________________ hoj |
|
| Nazaj na vrh |
|
|
lurko KD Ljubljana

|
Objavljeno: 23 Apr, 2007 12:06 Naslov sporočila: |
|
|
|
Ocenjevala sem jaz!
Ker je to sled za reševalnega psa sem dopuščala, glede na razmere (veter v hrbet in s strani) tudi občasen dvig nosu iz stopinje in hitrejše gibanje psa! _________________ "Kdor premaga druge je močan, kdor premaga sebe je mogočen. Kdor je zadovoljen s svojo usodo je bogat" Lao Ce
a je to men' hobi? |
|
| Nazaj na vrh |
|
|
hoj KVRP Kranj

|
Objavljeno: 23 Apr, 2007 12:14 Naslov sporočila: |
|
|
|
No saj pri vetru s strani je sled pri 'trailingu' lahko tudi za cel meter zamaknjena z vetrom? Bi bila to napaka?
Se bom poskušala pozanimati, kje in kako se da naročiti tiste izobraževalne DVDje za sledenje ubežnikov in izgubljencev v Kanadi - tam pravijo, da je klasičen evropski šampion pes-sledar za uporabo pri iskanju le-teh neuporaben, ker je prepočasen  _________________ hoj |
|
| Nazaj na vrh |
|
|
lurko KD Ljubljana

|
Objavljeno: 09 Maj, 2008 19:50 Naslov sporočila: |
|
|
|
Spet sem malo pokukala na Priveskovo stran in našla en lep za(o)pis treninga:
http://members.tripod.com/juregombac/id10.html
 _________________ "Kdor premaga druge je močan, kdor premaga sebe je mogočen. Kdor je zadovoljen s svojo usodo je bogat" Lao Ce
a je to men' hobi? |
|
| Nazaj na vrh |
|
|
lurko KD Ljubljana

|
Objavljeno: 09 Okt, 2009 19:22 Naslov sporočila: |
|
|
|
Vidim, da imamo odprto tule to temo.
Jaz sedaj od julija dalje pridno treniram sled. To pomeni 3-4 krat na teden.
Minny je prve korake sledenja naučila Magdalena, ko je bila tam v varstvu (jaz pa na IRO SP v Romuniji).
In potem sva nadaljevali... tako kot so nama pokazali.
Sedaj delava to dobre 3 mesece.
Ko sem začela je bila sled dolga 30 metrov, v ravni liniji, zamik stopnje za pol dolžine stopala, v vsaki drugi, tretji stopinji pa košček vampa (tako je začela Magdalena). Vamp položiš in stopiš na njega. Delali sva dve kratki sledi, na koncu vsake je bil predmet (trenutno še vedno uporabljam vodnikove predmete - kapa, rokavica, vrečka iz blaga..) pod predmetom pa mala posodica z vampi.
Potem sva začeli delati polkrožne kljuke, ki so kmalu postale 90 stopnijske. Označim si jih z drobno palico, da jih jaz ne zgrešim.
Ko sem videla da koščki vampov v sledi Minny bolj "motijo" ko sledi, sej jih začela dajati v 5-10 stopinjo (neenakomerno).
Tudi korak je postajal seveda daljši. Trenutno je skoraj normalne dolžine (cca 70 cm). Sedaj so tudi koščki vampa v 10-15 izmenično desnem in levem koraku. Le po kljuki je prej nagrajena z vampom v stopniji.
Sedaj sem tudi združila obe sledi in je ena daljša, ki ima 4-5 kljuk in 3-5 predmetov. Pri zadnjem predmetu je hrane več. In ko nakaže zadnjega ji ko leži in potem ko dvignem predmet, najprej odpnem oprsnico in potem odprem posodico, da ve da je konec.
Začela sem tudi s tem, da pod enim predmetom ni posodice, ampak ko Minny nakaže predmet, ga dvignem in pokažem (kot na izpitu) in potem ji dam iz žepa posodico z vampi.
Nakazovanje predmetov nisem učila posebej, sedaj nakaže že zelo lepo. V smeri, hitro, ne vstaja ko hodim do nje.
Trenutno slediva še na 3-4 meterski vrvici, na oprtnici.
Plan za naprej je, odmaknit posodice in dati potem ko nakaže predmet nagrado, iz roke. Ker večinoma postavljam sledi na barju tudi postaviti sled čez kanale. Pa pri kljukah dati hrano nekaj stopinj po kljuki in na sami sledi bodo vampi v korakih vedno bolj sporadični, bolj za potrditev.
No pa sm se razpisala.
Mogoče pa bo kdo začel?! Midve z Minny se SUPER zabavava.
Aha pa po sledenju je nagrada lovljenje firzbija  _________________ "Kdor premaga druge je močan, kdor premaga sebe je mogočen. Kdor je zadovoljen s svojo usodo je bogat" Lao Ce
a je to men' hobi? |
|
| Nazaj na vrh |
|
|
Fidelijus22 KD Krim

Pridružen/-a: 28 Mar 2006 10:37 Prispevkov: 330 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 09 Okt, 2009 22:56 Naslov sporočila: |
|
|
|
Super. Zanimivo tole brat, je pa verjetno še bolje gledat in doživet.
Upam, da postanet super mini Mini sledar  _________________ I'ar |
|
| Nazaj na vrh |
|
|
lurko KD Ljubljana

|
Objavljeno: 09 Okt, 2009 23:19 Naslov sporočila: |
|
|
|
Nejc te vabim, da se nama enkrat pridružiš, pa ti z Minny še v živo pokaževa kako izgleda...  _________________ "Kdor premaga druge je močan, kdor premaga sebe je mogočen. Kdor je zadovoljen s svojo usodo je bogat" Lao Ce
a je to men' hobi? |
|
| Nazaj na vrh |
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Smeš dodajati datoteke v forum Smeš prenašati datoteke foruma
|
|